در صورتی که برای خرید شانه جوجه کشی اقدام کردید میدانید که در بازار ایران دو نوع شانه جوجه کشی برای استفاده در دستگاه جوجه کشی وجود دارد. برخی از افراد شانه های اختصاصی « نام دیگر انحصاری » را بهتر و ارجع تر از شانه همه کاره میدانند ؛ برخی نیز بر این نظر هستند که شانه همه کاره بهتر از شانه های تکی است. اما کدام یک از این شانه ها بر دیگری ارجعیت دارد؟ در این مطلب ما میخواهیم به این نتیجه برسیم. قبل از این کار خوب است تا با ساختار دو نوع شانه آشنا شویم :
شانه جوجه کشی اختصاصی یا همان تکی
این نوع شانه ها از قدیم الایام در صنعت جوجه کشی کاربرد گسترده داشتند. شاید بتوان گفت بعد از اختراع ماشین آلات جوجه کشی ، شانه های تکی جزء قسمت های اصلی این محصولات بوده اند. شانه تکی جوجه کشی ، ساختاری استاندارد داشته و از قابلیت نگهداری تخم خاص برخوردار هستند. بعنوان نمونه شانه جوجه کشی مرغ با شانه جوجه کشی بلدرچین متفاوت بوده و همینطور این شانه ها با شانه جوجه کشی بوقلمون تفاوت فاحشی دارند. دلیل این موضوع در سایز تخم ها خلاصه میشود. به دلیل اینکه تخم های پرندگان سایز های مختلف دارند ، شانه های اختصاصی نیز با توجه به نوع و سایز تخم متفاوت می باشد.
شانه همه کاره جوجه کشی
شانه های همه کاره جوجه کشی که با نام شانه سایزیک نیز شناخته میشوند نوع دیگری از شانه ها هستند که برای استفاده در ماشین آلات جوجه کشی مورد استفاده قرار میگیرند. ایده ساخت شانه همه کاره در دهه های گذشته در ذهن مهندسان کمپانی آرکام تشکیل شده و از این رو میتوان گفت شانه همه کاره نسبت به رقیب آن از قدمت کمتری برخوردار است. در شانه های همه کاره جوجه کشی حد فاصل شانه ها با توجه به ابعاد تخم ها تنظیم شده از این رو میتوان گفت به کمک یک شانه جوجه کشی میتوان از انواع تخم های نطفه دار جوجه کشی کرد. در ایران نیز گروه صنعتی اسکندری با الگوبرداری از شانه های همه کاره آرکام دست به تولید شانه همه کاره زده است.
مقایسه شانه همه کاره و شانه اختصاصی جوجه کشی
برای اینکه بتوان نتیجه دقیقی از این مقایسه بدست آورد باید مزایا و معایب این دو نوع شانه را با یکدیگر مقایسه کرد :
مزایای شانه اختصاصی
زمانی که از ظرفیت شانه های اختصاصی سخن به میان می آید میتوان به قطعیت گفت ظرفیت یک شانه اختصاصی دقیقاً به اندازه میزان قرار گیری تخم هاست. برای مثال یک شانه جوجه کشی مرغ ظرفیتی بالغ بر ۴۲ عدد تخم نطفه دار دارد. در صورتیکه شما بخواهید از ظرفیت کامل شانه ۴۲ تایی استفاده کنید دقیقاً میتوانید درون آن ۴۲ عدد تخم نطفه دار قرار دهید. در این حالت یک ماشین جوجه کشی که ظرفیت اسمی آن ۴۲۰ عددی است ، به کمک شانه اختصاصی میتوان داخل آن ۴۲۰ عدد تخم نطفه دار قرار داده و از ظرفیت ۱۰۰ درصدی آن بهره برد.
معایب شانه اختصاصی
شانه های اختصاصی بی عیب نیز نیستند. برای نمونه همانطور که گفته شد یک شانه اختصاصی میتواند نوعی خاص از یک پرنده را پوشش دهد. برای نمونه شما داخل شانه اختصاصی مرغ نمیتوانید تخم بلدرچین قرار دهید و می بایست نسبت به تهیه شانه بلدرچین اقدام کنید. در این حالت شما می بایست هزینه مجدد برای خرید شانه بلدرچین انجام دهید.
مزایای شانه سایزیک
در شانه های سایزیک شما میتوانید انواع تخم نطفه دار را داخل آن قرار دهید. همانطور که پیش تر بدان اشاره شد ، این شانه ها امکان این را دارند تا با توجه به ابعاد تخم تغییر اندازه دهند از این رو شما میتوانید از یک شانه سایزیک هم از تخم مرغ و هم از تخم بلدرچین « و سایر پرنده ها » جوجه کشی کنید.
معایب شانه سایزیک
شانه های سایزیک یک عیب بزرگ دارند و آن ظرفیت آنها می باشد. این شانه ها مانند شانه اختصاصی ظرفیت دقیق نداشته و ممکن است با توجه به سایز تخم نطفه دار ، ظرفیتی کمتر از حد انتظار داشته باشند. معمولاً در هنگام استفاده از شانه سایزیک می بایست به اندازه ۱۵٪ خطای ظرفیت در نظر گرفت ؛ بدینصورت که در صورت داشتن یک ماشین جوجه کشی ۱۶۸ تایی ممکن است شما بتوانید داخل دستگاه به اندازه ۱۴۳ عدد تخم نطفه دار قرار دهید. دلیل این موضوع آن است که در شانه های اختصاصی ، اندازه هر واحد تخم دقیقاً با ابعاد جایگاه یکی است ؛ اما در شانه سایزیک به دلیل به هم چسبیدن تخم های نطفه دار ، در صورت بزرگ بودن تخم ها ، ظرفیت شانه تحت تاثیر قرار گرفته و کم میشود.
در انتها ، از کدامیک از شانه های جوجه کشی استفاده کنیم؟
پاسخ این سوال به شما بستگی دارد. به جهت راهنمایی پیشنهاد ما این است که از شانه های سایزیک به جای شانه های تکی برای جوجه کشی استفاده کنید. شانه های سایزیک نسل جدیدی از شانه های جوجه کشی بوده و استفاده از آنها مطمئناً برای شما به صرفه تر از شانه های اختصاصی خواهد بود.
در صورتیکه سوالی در مورد هر کدام از شانه های جوجه کشی دارید آن را در کامنت ها با ما در میان بگذارید تا پاسخ مناسبی را دریافت کنید.