پرورش مرغ ها به چند دسته تقسیم میشوند؟
در ابتدای کار شما باید تصمیم بگیرید که مرغان خود را به چه صورت میخواهید پرورش دهید؟ برخی از افراد طیور را به قصد درآمدزایی بصورت انبوه پرورش میدهند و برخی نیز مرغ ها را صرفاً جهت سرگرمی و استفاده از تخم آنها در حیاط منزل خود نگهداری میکنند. مطمعناً روش پرورش مرغ در هر کدام از این موارد با یکدیگر متفاوت بوده فلزا شما باید این موضوع را در ابتدای کار در نظر داشته باشید.
الف. پرورش مرغ بومی در منزل
در روش پرورش مرغ و خروس بومی اغلب افراد این پرنده ها را بصورت محدود در منزل خود نگهداری میکنند. یکی از خصوصیاتی که مرغان بومی نسبت به سایر نژادهای مرغ پرورشی « مانند مرغ سفید » دارند مقاومت بالای آنها در مقابل بیماری می باشد. از این رو مرغ و خروس بومی پرورشی نیازی به واکسیناسیون ندارند و شما میتوانید به سادگی آنها را در منزل خود پرورش دهید.
دومین موضوعی که شما می بایست در مورد پرورش مرغ و خروس بومی باید اطلاع داشته باشید این است که این پرنده ها تاب آوری بالایی در مقابل گرما و سرما داشته از این رو شما میتوانید آنها را در فضای حیاط منزل خود پرورش دهید.
ب. پرورش مرغ سفید « گوشتی و یا تخمی » بصورت انبوه
در روش پرورش مرغان گوشتی و یا تخمی پرورش دهنده ها آنها را در فضاهای بخصوص پرورشی نگهداری میکنند. مهمترین تفاوتی که پرورش مرغ سفید نسبت به مرغان محلی دارد این است که این پرنده ها را در هر مکانی نمیتوان پرورش داد و شما می بایست فضای مرغداری برای پرورش مرغ سفید اختصاص دهید. علاوه بر این شما باید برنامه واکسیناسیون مرغان را رعایت کرده و برنامه غذایی ، دمایی و نوری مناسبی « با توجه به نوع پرورش » برای آنها اختصاص دهید.
خصلت های مهم پرورش مرغ خانگی
در صورتیکه هدف شما از پرورش مرغ ، تنها استفاده محدود از گوشت و تخم آنها بوده و بیشتر جنبه سرگرمی دارد این بخش میتواند برایتان مفید واقع شود. خوب است بدانید افرادی که مرغ و خروس را در حیاط منزل خود پرورش میدهند و از گوشت و تخم پرنده های خود استفاده میکنند علاوه بر اینکه در هزینه های روزمره زندگی خود صرفه جویی میکنند ، می توانند از گوشت کاملاً سالم و طبیعی استفاده کنند. مطمئناً شما نیز تاکنون این موضوع را شنیده اید که بسیاری از مرغداری های زیر پله ای از هورمون ها برای پروار شدن طیور خود استفاده میکنند ؛ خب استفاده از گوشت مرغ طبیعی که خود پرورش داده اید کجا و استفاده از گوشت هورمونی کجا! علاوه بر این مصرف کنندگان تخم مرغ بر این عقیده هستند که تخم مرغ محلی بسیار خوشمزه تر از تخم مرغ کارخانه ای است. در این صورت شما علاوه بر گوشت ، تخم مرغ سالم نیز در اختیار خواهید داشت.
آموزش پرورش مرغ در خانه
برای پرورش مرغ در منزل خود شما می بایست ابتدا مرغ و خروس های بالغ و سالم از بازار خریداری کنید. توجه داشته باشید که در صورتیکه شما میخواهید از تخم نطفه دار نیز بهره مند شوید بهتر است که به ازای هر خروس سه مرغ خریداری کنید. در این حالت شما میتوانید علاوه بر داشتن مرغ و خروس و تخم محلی ، با یک تیر سه نشان زده و تخم نطفه دار قابل جوجه شدن نیز تولید کنید. معمولاً کسانی که مرغ بومی نگهداری میکنند با تولید تخم نطفه دار و قرار دادن آنها در داخل دستگاه جوجه کشی ، جوجه های یکروزه تولید کرده و آنها را دوباره به چرخه پرورشی خود وارد میکنند. برخی نیز این تخم ها را در زیر مرغ کرچ شده قرار میدهند و بصورت طبیعی نسبت به جوجه کشی آنها اقدام میکنند.
لانه مناسب برای پرورش مرغ و خروس در خانه
بعد از خرید مرغ و خروس ، باید لانه مناسبی برای آنها تدارک ببینید. معمولاً پرورش دهندگان برای طیور خود به وسیله چوب نسبت به ساخت لانه اقدام میکنند. شما نیز میتوانید با توجه به تعداد طیور خریداری شده خود برای آنها لانه بسازید. در نظر داشته باشید که لانه می بایست در یک مکان ایده آل و به دور از برف و باران و نور خورشید ساخته شود. داخل لانه نیز باید با پوشال پوشانده شود. در این صورت مرغ و خروس ها روزانه بعد از طلوع آفتاب از لانه خود خارج شده و در غروب آفتاب نیز در لانه خود مستقر می شوند.
در هنگام ساخت لانه در نظر داشته باشید که لانه نباید نسبت به تعداد مرغ و خروس ها بیش از حد بزرگ و یا کوچک باشد. همچنین در کنار لانه مرغ ها بهتر است تا مکانی برای تغذیه آنها در نظر گرفته شود.
تغذیه مرغ و خروس بومی و محلی
مرغ و خروس بومی محلی معمولاً از هر چیزی تغذیه میکنند. این پرنده ها معمولاً در باغ ها و باغچه ها از حشرات و کرم ها تغذیه کرده و پرورش دهندگان میتوانند برای آنها هر نوع تغذیه ای فراهم کنند. غذاهایی مانند سبزی جات ، حبوبات ، برنج پخته شده ، تخم مرغ آب پز و … از این قبیل هستند. در نظر داشته باشید که طیور محلی نباید از غذاهای روغنی تغذیه شوند چرا که چربی برای آنها مضر می باشد.
پرورش مرغ سفید « مرغ گوشتی و یا تخمی »
پرورش مرغ سفید نسبت به پرورش مرغ محلی از پیچیدگی های خاص خود برخوردار بوده و کار هر کسی نیست. در واقع پرورش مرغ سفید شرایط خاص خود را طلب میکند و قطعاٌ می بایست فضای پرورشی برای این پرندگان فراهم باشد. این پرندگان عموماً در مرغداری های صنعتی و بسته به نوع و شرایط استفاده نگهداری میشوند. برای نمونه برخی از مرغان سفید در مرغداری ها برای استفاده از گوشت آنها پرورش داده شده و برخی نیز برای مصارف تخم آنها پرورش داده میشوند. در این حالت شرایط پرورشی این دو پرنده قطعاً یکسان نبوده و می بایست شرایط تغذیه و محیطی اختصاصی برای هر کدام از آنها در نظر گرفته شود. در زیر شما میتوانید اطلاعاتی را در این زمینه کسب کنید :
الف. پرورش مرغ گوشتی سفید
همانطور که در ابتدا نیز بدان اشاره شد برخی از مرغداری ها مرغ سفید را اختصاصاً برای مصارف گوشت آنها پرورش میدهند. موارد زیادی را پرورش دهنده می بایست قبل از پرورش مرغ گوشتی از آنها اطلاع داشته باشد. برای نمونه میزان تغذیه طیور در دوره پرورشی یکی از این موارد می باشد. پرورش مرغ گوشتی مسلماً نیازمند دانش فنی بوده و می بایست ابتدا با متخصصین این حوزه مشورت صورت گیرد.